33. forduló Videoton - Diósgyőr 0-0
Kicsavarta a VAR a bronzot a kezünkből
 
 
A VAR két gólt is elvett a Viditől, amely így lecsúszott a dobogóról!
 
Fehérvár FC-Diósgyőri VTK 0-0
Sóstói Stadion, 6133 néző, v.: Karakó

sárga lap: Gergényi (57.), Spandler (77.), illetve Klimovics (11.), Lund (45+2.), Gera D. (49.), Szabó L. (53.), Jurek (62.), Csorbadzsijszkij (70.)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fehérvár: Tóth B. – Serafimov, Spandler (Tóth T., 89.), Gergényi – Bese (Stefanelli, 57.), Csongvai, Sigér (Gradisar, 57.), Schőn – Christensen, Katona (Pető, 76.) – Karamoko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Diósgyőr: Ogyincov – Gera D. (Baco, 71.), Szatmári (Csorbadzsijszkij, a szünetben), Lund, Stephen – Bényei, Bokros – Pernambuco (Kampecisz, 80.), Klimovics, Jurek (Franchu, 66.) – Szabó L. (Edomwonyi, 66.)
 
A Magyar Kupa-győztes Paks legyőzte a Kisvárdát, így a Fradi mögött a második helyen végzett a bajnokságban. A Vidi a 26. és a 90. percben is betalált, de mindkét gólt visszavonták les miatt, így a fehérváriak döntetlenje és a Puskás győzelme azt jelentette, hogy a felcsútiaké a harmadik hely.
 
Az ezüstérem a friss kupagyőztes Paksi FC és a Fehérvár, míg a bronz a Fehérvár és a Puskás Akadémia között dőlt el a labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójának szombati játéknapján. A három érintett csapat az esélyegyenlőség jegyében egyidőben lépett pályára.
 
 I. félidő:
 
Az első 20 percben nem forogtak veszélyben a kapuk, aztán a 26. percben Sigér jobbról érkező beadása után Karamoko ugrott a legmagasabbra és négy méterről a bal sarokba fejelt (Gól !!!???), ám VAR-ozást követően kiderült, hogy a gólpasszt adó Sigér az akció elején lesen volt, így szabadrúgás jöhetett kifelé.

A szünetig a hazai oldalon Christensen, míg a vendégeknél Pernambuco kísérletet volt pontatlan, a hosszabbításban viszont Odyntsovnak nagyot kellett védenie Sigér bombájánál.
 
II. félidő:

A második játékrész eleje sem volt eseménydús, Bartosz Grzelak vezetőedző el is szánta magát egy kettős cserére, két támadót küldött be Gradisar és Stefanelli személyében az 57. percben. Három minutummal később Schön iramodott meg a bal szélen, majd a beadása megtalálta Karamokót, aki teljesen üresen vehette át a játékszert, öt méterről azonban nem találta el a kaput.

A hajrában még Csongvai szabadrúgása és Gradisar 19 méteres próbálkozása is elkerülte a kaput. Amikor pedig már sokan azt hihették, hogy döntetlen lesz a vége és a Vidi lecsúszik a dobogóról, a 90. percben Christensen közeli lövése perdült fel egy diósgyőri védőn, de a labda így is éppen jó lett a kapu előterében helyezkedő Serafimovnak, aki közelről nem hibázott.... Gól !!!???
Viszont jött egy újabb csavar, a VAR-szobából ugyanis azt jelezték Karakónak, hogy a találat lesről született, így érvénytelenítették a gólt.

Ezt követően elszabadultak az indulatok a lelátón, a Vidi-szurkolók nehezen fogadták el a döntést.
 
A közel 100 percig tartó meccsen a Vidi nem tudott a játékvezetők szerint érvényes gólt szerezni, így a negyedik helyen végzett a bajnokságban Grzelak csapata.
 
Bartosz Grzelak (Vidi): – A mérkőzés úgy alakult, ahogy vártam, abban a tekintetben, hogy tudtuk, defenzív ellenfél ellen lépünk pályára. A második félidőben sokat birtokoltuk a labdát, sok helyzetet tudtunk kialakítani. Nem tudom, meg tudjuk-e tartani ezt a sajtótájékoztató anélkül, hogy a két meg nem adott gólról beszéljünk. Ez egy nehéz helyzet, hiszen mögöttünk van egy fantasztikus szezon. Szereztünk két gólt, mégis 0-0 lett a végeredmény, ezek a tények. VAR-rendszer van ebben az országban, hat kamerával dolgoznak, a Premier League-ben nem tudom mennyivel, de sokkal, ott is vannak hibák. Visszanéztem a szituációt, milliméterekről beszélünk.

Azt nem értem, hogy tudja eldönteni valaki azt, hogy mikor hagyja el a lábát a labda annak, aki rúgja a labdát. A lesnek a történelme az, hogy ha nem tudjuk eldönteni, hogy pontosan mikor hagyta el a labda a lábát - itt milliméterekről van szó -, ha eldönthetetlen, akkor a támadó futballt segítjük. De ma volt valaki a VAR-kocsiban, aki a varázsszemeivel ma eldöntötte. Itt két gólról is beszélünk. Voltak ott olyan géniuszok, akik azt mondták, hogy eldöntik, mikor hagyta el a játékos lábát a labda. Amikor a magyar fociról beszélünk: 4-5 ezer ember volt kint a meccsen, megkérdezhetjük, hogy miért? Mert azt gondolom, a magyar labdarúgásban a játék minősége az jó. De fel kell tennünk a kérdést, hogy ezt akarjuk?

Svédországban az átlagnézőszám 25 ezer, az AIK-nál, ahol dolgoztam, 28 ezer volt. A szenvedélyért szeretik az emberek ott a labdarúgást. Az, hogy 2-3 percet várunk arra, hogy valaki eldöntse, mikor hagyta el pontosan a játékos lábát a labda, majd gondol egyet és hoz egy döntést, ami nem csak ezt a mérkőzést, hanem az egész szezonunkat befolyásolta, és ma kétszer is megtörtént, ez számomra érthetetlen. Én is része vagyok a magyar labdarúgásnak, hiszen itt dolgozom, és erről kell beszélnünk. Ezt akarjuk? A teljesítményünk ma jó volt, ugyan volt néhány helyzetünk, amit nem lőttünk be, de kettőt belőttünk és ez alapján 2-0-nak kellene lennie az eredménynek, vagy legalább 1-0-nak, úgyhogy nem panaszkodhatunk. Úgy harcoltak ma, mint az oroszlánok, számomra ők hősök. Tavaly majdnem kiestünk, most pedig a dobogóért harcoltunk, nagyon büszke vagyok rájuk, ezért is volt nehéz látni a lefújás után a könnyeket a szemeikben, hiszen nagyon szerették volna elérni a dobogót.

Fáj ez a mai nap, úgy érzem, hogy nem volt fair, egy nagyon rossz élmény volt számunkra. Kellemes éjszakát kívánok a bírónak, nekem biztosan nem lesz az. Tudhatják azt, hogy én soha nem beszélek a játékvezetőkről. Több olyan döntés volt a szezonban, amikor megtehettem volna, volt olyan, amikor úgy állították ki a játékosunkat, hogy hozzá sem ért az ellenfélhez, majd eltiltották két meccsre.

Megkérdezhetik a Svédországban dolgozó újságírókat, őket is megkérdezhetik, van egy szabályom, hogy sosem beszélek a játékvezetőkről, de ez ma túl sok volt számomra. Tisztelem a munkájukat, de ez sok volt. Abban bízom, hogy a jövőben sem kell majd beszélnem a játékvezetőkről.

Vladimir Radenkovic (DVTK): – Okosan játszottunk ma, akár egy sakkmérkőzésen. Ilyen találkozóra készültünk, ennek megfelelően léptünk pályára. Az utolsó 15-20 percben nem volt sok energiánk ahhoz, hogy megfelelő támadásokat vezettünk. Egészen pontosan a támadások megvoltak, voltak jó kontráink, amiknél megfelelő mennyiségű embert is fel tudtunk vonultatni az ellenfél kapuja előtt, de nem voltunk kellőképpen határozottak, hogy góllal tudjuk befejezni. A VAR-ral néha szerencséje van az embernek, máskor nem, ma így alakult. Büszke vagyok arra, amit ma a játékosok elértek, különösen arra, amit az utolsó 20 percben tettek. Egyáltalán nem gondoltunk az ellenfélre, magunkért játszottunk ma. A múlt héten arról beszéltünk, hogy fejlődnünk kell, sokkal bátrabban, szenvedélyesebben és sokkal jobb mentalitással kell pályára lépnünk, különösen azért, mert egy idegenbeli mérkőzés várt ránk. Azt tudni kell, hogy az otthoni meccseinken megvolt ez a szenvedély, bátorság, otthon nagyon jó meccseket játszottunk, idegenben viszont ez hiányzott. Úgy éreztem, ezen a területen kell előrelépnünk, ezért dolgoztunk ezért héten, ezt akartuk ma megmutatni, ma ez volt a lényeg nekünk, nem pedig az, hogy az ellenfél milyen célokért játszunk. Nagyon jól reagáltunk az Újpest elleni vereség óta, nem volt könnyű megadni ezt a választ, ezért büszke vagyok az egész klubra, a klubban dolgozókra és a stáb összes tagjára, mert nyugodtak tudtunk maradni és hideg fejjel tudtunk olyan döntéseket hozni, amik erre az eredményekre vezettek. A stábom egyik tagját szeretném kiemelni, Srdjan Zirojevicet, aki ma nem tudott itt lenni velünk, de hamarosan vissza fog térni. Ő az a stábtag, aki a védőkkel foglalkozik és rengeteg olyan mozgást mutatott a játékosoknak, rengeteg olyan apró részletet tett rendbe a csapattal, amit ma lehetett látni, ennek is köszönhető, hogy rengeteget blokkoltak a játékosok és amikor mélyen védekeztünk, akkor nagyon stabilak voltunk.
 
 
2024.05.20. 22:05
 
Vissza    Nyomtatás