28. forduló Paks - Videoton 1-2
Emberhátrányban is győzni tudtunk Pakson!
 
 
Eseménydús meccsen győzte le idegenben a Vidi a Paksot, így egy pontra megközelítettük a második helyen álló tolnaiakat.
 
OTP Bank Liga, 28. forduló:
Paksi FC-Fehérvár FC 1-2 (0-1)

Paks, 3511 néző, v.: Bogár

gólszerzők: Balogh B. (84.), illetve Karamoko (23., 54.)
piros lap: Csongvai (46.)
sárga lap: Lenzsér (97.), illetve Tóth B. (79.), Fiola (97.)
 
Paksi FC: Szappanos – Szélpál (Kovács K., 32.), Kinyik, Szabó J. – Vas (Lenzsér, 76.), Papp, Windecker, Mezei (Balogh B., 60.), Silye (Haraszti, 60.) – Könyves, Szabó B. (Böde, a szünetben)

Fehérvár FC: Tóth B. – Fiola, Serafimov, Gergényi – Bese, Csongvai, Christensen (Katona M., 71.) Sigér (Tóth T., 93.), Schön – Karamoko (Gradisar, 71.), Stefanelli (Spandler, 54.)


Rangadóval zárult az NB I 28. fordulójának szombati játéknapja, a második Paksi FC a közvetlenül mögötte álló Fehérvár FC-t fogadta - a két együttes között négy pont a különbség, így a Vidi egy győzelemmel nagyon közel kerülhetett volna a tolnaiakhoz, akik pedig három pont esetén nagy lépést tehettek volna az ezüstérem megszerzése felé.

I. félidő

A Paks kezdte kezdeményezőbben a találkozót, már a második percben bravúrt kellett bemutatnia Tóth Balázsnak, amikor Silye balról érkező beadása után Könyves és Windecker zavarta egymást jó helyzetben, majd előbbi játékos elé csorgott a labda és közeli lövését védte a Vidi kapusa. Nem sokkal később a jobb oldalról Vas találta meg Könyvest egy beadással, a paksi támadó viszont négy méterről, egy védővel a nyakán mellé fejelt. A 20. percben Mezei 18 méterről megcélozta a bal alsót, Tóth újabb bravúrt mutatott be.

Húsz perc után bekapcsolódott a meccsbe a Vidi is, és akár az első helyzetéből megszerezhette volna a vezetést, ekkor Karamoko ugorhatott ki ziccerben, majd a 16-oson belülre érve lövése a felső lécről kifelé vágódott. Három minutummal később, a második nagy ziccerét már berúgta a Vidi légiósa, ezúttal Christensentől kapott labdát Karamoko két paksi védő, Kinyik és Szélpál között, majd 14 méterről a bal sarokba helyezett, 0-1.

A gól megfogta a Paksot, ezt követően elmaradtak a hazai helyzetek egy jó ideig. A 30. percben Schön a balról húzott befelé a 16-oson belülre, majd egy csel után célba vette a hosszú, bal felső sarkot, de kicsit túlméretezte.

II. félidő

A fordulás után egy perccel azonnal emberhátrányba került a Fehérvár: Kinyik elfejelte Csongvai elöl a labdát, a Vidi védője lemaradt és fejen rúgta ellenfelét, amiért először sárgát kapott, majd miután Bogár ránézett a paksi védő fejére, megváltoztatta az ítéletét és pirosat mutatott fel.

Hiába azonban az emberhátrány, sikerült megdupláznia előnyét a Vidinek: az 54. percben Schön ugratta ki remekül Karamokót, aki ziccerben eltolta Szappanos mellett a labdát és az ötös bal sarkáról a léc alá helyezett, 0-2.

A második gól pedig még magabiztosabbá tette a vendégeket, a paksiak támadójátéka pedig ezúttal nem volt olyan kreatív és hatékony, mint ahogyan azt korábban megszokhattuk tőlük, de a semmiből így is sikerült találniuk egy gólt a hajrában. A 84. percben Balogh unta meg, hogy sem beadásokkal, sem pedig kis passzokkal nem tud csapata helyzetet kialakítani, így 27 méterről gondolt egyet és nagy gólt lőtt a bal alsóba, 1-2.

Ettől vérszemet kapott a Paks és elkezdett nyomni az egyenlítésért, a 90. percben ismét egy Tóth-bravúrra volt szükség Kovács közeli lövésénél.

A 8 perces hosszabbítást is végig támadta a tolnai csapat, és nem is maradt el a dráma, a 97. percben ugyanis 11-est ítélt a játékvezető a hazaiak számára, miután Schön kezére pattant a labda, de úgy, hogy Kovács közben nagyot lökött a Vidi-játékoson, így az asszisztenssel és a VAR-ral konzultálva a bíró úgy döntött, hogy kifelé jöhet szabadrúgás.

A 100. és a 101. percben még egy- egy szögletet is elvégezhetett a Paks, Szappanos is feljött 16-oson belülre, de társa fejese nem talált kaput.

A Vidi végül mindhárom pontot elvitte Paksról, amelyhez így egy pontra közelített a tabellán, Bognár György csapata pedig már így öt bajnoki óta nyeretlen.
 
 
Bognár György (Paks): – Sokkal jobb játékra lett volna szükség, az ellenfél nagyon jól védekezett, nagyon jól kontrázott, szerintem megérdemelten nyert. A mi játékunkban ma egyáltalán nem volt benne az, hogy jól focizzunk, ezért a szünetben váltottunk és próbáltunk kicsit brusztosabb játékot játszani, ami ma nem vezetett eredményre. A koncepciónkat nem zavarta meg a második félidő eleje, nyilván a két gól nagy előnynek számított. Volt egy-két egyéni hibánk, de ez beletartozik a csapatjátékba. Ma nem játszottunk jól, nem érdemeltünk győzelmet és el is adtuk az előnyünket, ami volt a második helyen, de nincs még vége a bajnokságnak. Nekiállunk a következő hétnek és megpróbáljuk megtartani a pozíciónkat. Játszottunk már jó pár meccset ebben a szezonban, van olyan tartása a csapatnak, hogy van miért reménykednünk a jövőt illetően – nyilatkozta Bognár, akinek felvetették, hogy Kinyik tudta folytatni a játékot a fejbe rúgást követően is, de Szélpált le kellett cserélni. – Izomsérülése van, amit egyáltalán nem találok indokoltnak úgy, hogy egy hetet készülhettünk erre a meccsre. Az, hogy két belső védőt is sérülés miatt kellett lecserélni, furcsa, mert inkább csatárokat cserél be az ember, hátha jobban fog menni a góllövés, de erre nem volt lehetőségünk azért, mert ketten úgymond feleslegesen jöttek le.

Bartosz Grzelak (Videoton): – Tudtuk, hogy nehéz itt Pakson játszani egy erős ellenféllel szemben. Arról beszéltünk, hogy mi sokat nyerhetünk, ellenfelünk pedig sokat veszíthet, hiszen egy Vidi-győzelmet követően közvetlenül egy ponttal mögöttük leszünk a tabellán. Ennek hatására harcosan léptünk pályára, tudtuk, hogy a Paks direkt futballt játszik, a céljuk, hogy minél több labdát eljuttassanak a csatáraikhoz a 16-oson belülre. Mi igyekeztünk a kontratámadásokra építeni, és ez jól is működött a kiállításig, ezt követően egy nagyon erős, stabil védekezést láttam a csapattól. Büszke vagyok a játékosokra, hiszen egy olyan erős ellenféllel szemben, amely erős identitással rendelkezik, a legjobb formánkat kellett hoznunk a győzelemhez. A csapat mentalitását fantasztikusnak értékelem, nagyon jó volt együtt ünnepelni a meccs után a szurkolókkal. Karamoko eddig is a keretünk tagja volt, de az elmúlt két hét volt az, amikor már 100%-os edzésmunkát tudott végezni. Rengeteg potenciál van benne, megérdemli ezeket a pillanatokat, hiszen sokat küzdött a sérülésével a korábbiakban. A következő kezdő tizenegy természetesen még nincs meg, de jó esélyekkel indul, hogy majd benne legyen akkor is. Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy Csongvai Áron fantasztikus ember, hihetetlen mentalitással, egy csapatjátékos, aki mindent megtesz a sikerért, minden egyes napon. Az, hogy már második alkalommal állították ki, ez a szerencsétlenségből és az ambícióból fakad. Sok olyan szituációt láttam már a Vidi edzőjeként, amikor ez a mentalitása megvédett minket a bajtól. Ő egy fizikális játékos és az ilyen játékosoknál előfordulhatnak ilyen szituációk. Biztos vagyok benne, hogy erősen fog visszatérni, és fényes jövő áll előtte. Az biztos, hogy én mindig mellette leszek. Harcolunk a dobogóért, de a legfontosabb, hogy a szezon végéig azt a munkát folytassuk nap mint nap, amit eddig is elvégeztünk és ne foglalkozzunk túl sokat a második, vagy a harmadik hellyel. A szezon végén meglátjuk majd, milyen pozícióban végzünk, de a legnagyobb dolog a sportban, amikor csapatként érsz el sikereket. Az edzői stáb és a játékosok amilyen közös munkát letesznek a szezonban az asztalra, az teljesen más, mint az előző szezonban, de ez az érzés tesz igazán boldoggá engem, ez a közös munka. Ezt is mondtam a játékosoknak a meccs után az öltözőben, hogy ez egy olyan meccs volt, amire mindig emlékezni fogok. Ez nem egy döntő volt, de úgy játszottunk, mintha egy döntő lett volna, úgyhogy akárhogy is alakul a szezon vége, boldog és büszke leszek arra, hogy ennek a csapatnak és stábnak a része lehetek.
 
 
2024.04.13. 21:37
 
Vissza    Nyomtatás