Nyári-téli játékosmozgások
 Hogyan alakult át a keret nyáron, majd a téli szünetben
 
 

FEHÉRVÁR: SOKKHATÁSOK UTÁN ÚJ CSAPAT A LÁTHATÁRON

A Fehérvár FC tavasszal folyamatosan sokkolta a szurkolóit a gyenge bajnoki szerepléssel, aminek a végén kis híján kiesett a gárda az NB I-ből. A szerencsés bennmaradás után jött az újabb sokk: a klub főszponzora, a Mol-csoport bejelentette, nem támogatja a továbbiakban a fehérvári labdarúgást.
 
Aztán a sokkhatás nyáron is folytatódott. A klub tulajdonosa, 
Garancsi István egy interjúban elmondta, innentől a bennmaradás lesz az új idényben is az elsődleges cél. A továbbra is Bartosz Grzelak által irányított csapat a DAC elleni első edzőmeccsen elszenvedett 5–0-s vereséggel nyitott, utána azonban kezdett kiegyenesedni. A ZTE elleni Ekl-selejtezőre készülő NK Osijeket 2–0-ra legyőzte, de a török Trabzonspor elleni 2–2 is a vállalható eredmény kategóriájába tartozik. Utána egy iksz a Gyirmót ellen, majd  egy vereség következett, de a Pécsi MFC elleni mérkőzésen többségében a második csapat játékosai kaptak lehetőséget.

A klubtól eddig már összesen tíz játékos, köztük több korábbi kulcsember végleg távozott, így a magyar válogatott Loic Nego és a zöld-foki szigeteki válogatott Stopira is. Ugyancsak váltott ifjabb Dárdai Pál, a német-horvát balhátvéd, Marcel Heister és az ukrán középpályás, Jevhen Makarenko. Az új Fehérvárban hosszú távon kulcsember lehet két fehérvári kötődésű igazolás: a Puskás Akadémiától érkező belső védő, Spandler Csaba és az Ausztriából hazatérő támadó, Berki Marcell, továbbá a kecskeméti kölcsönből visszatérő Zeke Márió és a Franciaországból szerződtetett Franck Bambock is. Zeke később engedett a honvágyának és halvány fehérvári teljesítményét követően Kecskemétre igazolt, ahol jobban érezte magát, helyére a motivált Gergényi Bence érkezett Zalaegerszegről.

A FEHÉRVÁR FC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Július 1.: Fehérvár FC – DAC 1904 (szlovák I.) 0–5
Július 5., Fehérvár FC – Dunaújvárosi FC (NB III) 2–0 (Katona M., Csongvai)
Július 8.: 
NK Osijek (horvát I.) – Fehérvár FC 0–2 (Kastrati, Kodro)
Július 15.: Trabzonspor (török) – Fehérvár FC 2–2 (Csongvai, Kodro)
Július 21.: Fehérvár – Gyirmót FC Győr (NB II) 0–0
Július 22.: Fehérvár – Pécsi MFC (NB II) 1–2 (Pető)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A FEHÉRVÁR FC-NÉL
Érkezők: 
Franck Bambock (francia, Grenoble Foot – Franciaország), 
Berki Marcell (Red Bull Salzburg – Ausztria), 
Spandler Csaba
 (Puskás Akadémia, szabadon igazolhatóként)
Mamoudou Karamoko (FC Kobenhavn - kölcsön)
Tóth Balázs (Puskás AFC - kölcsön)
Kalmár Zsolt (DAC 1904 – Szlovákia)
Gergényi Bence (ZTE FC)


Kölcsönből visszatérők: 

Kovács Bence (Kazincbarcika), 
Zeke Márió (Kecskeméti TE - majd visszaigazolt végleg oda)
 

Távozók:
Alef
 (Alef dos Santos Saldanha, brazil, szabadon igazolható), 
Claudiu Bumba (román-magyar, ETO FC Győr, szabadon igazolhatóként), 
ifj. Dárdai Pál (magyar-német, Hertha BSC – Németország), 
Marcel Heister (Ludogorec Razgrad – Bulgária, szabadon igazolhatóként), 
Kojnok Zsolt (Mezőkövesd, szabadon igazolhatóként), 
Kovácsik Ádám (Mezőkövesd – szabadon igazolhatóként, kölcsönből: ETO FC Győr), 
Jevhen Makarenko (ukrán, Ordabaszi FK – Kazahsztán, szabadon igazolhatóként), 
Loic Nego
 (francia-magyar, Le Havre AC – Franciaország, szabadon igazolhatóként), 
Artem Sabanov (ukrán, FK Polisszja Zsitomir – Ukrajna, szabadon igazolhatóként), 
Stopira (Ianique dos Santos Tavares, zöld-foki-szigeteki-magyar, szabadon igazolható)
Lyes Houri (francia, Universitatea Craiova – Románia, szabadon igazolhatóként)
Zeke Márió (Kecskeméti TE )

Kölcsönbe távozók: 

Babos Bence (FC Ajka), 
Dala Martin (Nyíregyháza Spartacus)
Kovács Bence (Siófok - kooperációs kölcsön

Kölcsönből visszatér klubjához:
 
Peter Pokorny (szlovák, Real Sociedad – Spanyolország)

******************************************************************************

*******************************************************************
 


A FEHÉRVÁR FC TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor: január 5.–január 12.; január 18.–január 25., Horvátország (Umag)
Felkészülési mérkőzések 
Horvátországban:
Január 12.:
Hajduk Split (horvát)–Fehérvár FC 5–2 (Szabó L., Simut) 
Január 20.: NK Osijek (horvát)–Fehérvár FC 2–0 
Január 21.:
Fehérvár FC–FK Teksztilac Odzsaci (szerb, II. o.) 1–2 (Berki)
Itthon:
Január 27.: Vasas (NB II)–Fehérvár FC 0–3 (Katona M., Szabó L., Christensen)

 

2024 TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A FEHÉRVÁR FC-NÉL


Érkezők:
Nejc Gradisar (szlovén, NK Rogaska – Szlovénia)
Kovács Patrik (Vasas FC),
Sigér Dávid (Ferencváros, szabadon igazolhatóként),
Simut Mario Lucas (Szombathelyi Haladás, szabadon igazolhatóként), 
Nicolás Stefanelli (argentin-olasz, Inter Miami – Egyesült Államok),
Veszelinov Dániel (DAC 1904 – Szlovákia) 

Nyáron érkezik:  George Dobson (angol, Charlton Athletic – Anglia)

Távozók:
Deybi Flores (Deybi Aldair Flores Flores, hondurasi, Toronto FC – Kanada),
Kenan Kodro (bosnyák-spanyol, Ferencváros),
Kovács Dániel (Volosz – Görögország, szabadon igazolhatóként) 

Kölcsönbe távozók:

Franck Bambock (francia-kameruni, Panetolikosz – Görögország)
Lirim Kastrati (koszovói, NK Lokomotiva Zagreb – Horvátország),
Szabó Levente (DVTK)

vidi.hu interjúja

Kenan Kodro, Kovács Dániel, Deybi Flores, Szabó Levente, Lirim Kastrati és Frank Bambock távozott, Simut Mario, Kovács Patrik, Veszelinov Dániel, Nicolas Stefanelli, Sigér Dávid és Nejc Gradisar pedig érkezett a Fehérvár FC első keretében a szerda éjfélkor záruló átigazolási időszakban. A mögöttünk hagyott mozgalmas hetekről a Vidi ügyvezető igazgatójával, Balogh Attilával ültünk le beszélgetni.
 

Ha időrendi sorrendben haladunk, akkor először a távozók kerüljenek szóba: Kenan Kodro és Deybi Flores eligazolása csalódás volt sok Vidi-szurkoló számára, mi vezetett ahhoz, hogy két kezdőjátékos távozott január elején?
Kenan Kodro esetében a Ferencváros kifizette a támadó - egyébként nyáron lejáró - szerződésében szereplő kivásárlási árat, majd megegyezett a játékossal is, aki jelezte, szeretné ott folytatni a pályafutását. Kenan sok gólt szerzett Vidi-mezben, ezért köszönettel tartozunk neki, de máshol képzelte el a jövőjét, ez a labdarúgás része. Deybi Floresnek a januári érkezése után kellett némi idő, amíg igazán fontos tagja lett a csapatnak, de az ősz végén, illetve a válogatottban is jó teljesítményt nyújtott, amelyre felfigyelt az MLS-ben szereplő kanadai Toronto FC. Deybi korábban is játszott már az amerikai bajnokságban, hazájához, családjához is közelebb költözhetett, nem mellesleg, üzletileg szintén korrekt megállapodás született az ő esetében is. Az ő szerződése december végén járt volna le, értékeinket pedig nem kívánjuk a jövőben ingyen elengedni - amennyiben valaki távozni szeretne, annak fizessék ki az árát. Ebben a két esetben ez megtörtént. Kovács Dániel esete annyiban más, hogy ő ugyan ingyen távozott, de a klub mással képzelte el a jövőt a kapuban, ő pedig érthető módon játszani szeretett volna minél többet. Itt mindkét fél figyelembe vette a másik érdekeit, így hamar sikerült megegyezni a szerződésbontásról, ma pedig már Görögországban véd a kapus.
 

Először fiatal játékosok érkeztek, nem is feltétlen a távozók posztjára. Mi volt a motiváció Simut Mario, Kovács Patrik és Veszelinov Dániel leigazolása mögött?
A háttérben természetesen már ekkor is folytak a tárgyalások rutinosabb játékosok érkezéséről is, volt olyan átigazolás már a tavaszi idény kezdete előtt is, amely az utolsó pillanatban hiúsult meg. Nem szeretnék neveket mondani, mert itt nem is ez a lényeg, összeségében talán jobb is, hogy így végül 100%-ban azok a labdarúgók kerültek ide, akik motiváltan érkeznek és tényleg Fehérváron szeretnének egy sikeres csapat tagjai lenni. A fiatalok közül Simut Mario már komolyabb NB II-es múlttal érkezett, játszott az U21-es válogatottban is, átigazolási díj nélkül sikerült megszereznünk. Veszelinov Dánielről az igazolásakor is mondtam, hogy a kapusposzton is szerettük volna növelni a versenyhelyzetet és Kovács Dániel távozása után egy fiatal, de már azért tapasztaltabb magyar kapust kerestünk - a korábban szintén utánpótlás-válogatott Veszelinov személyében meg is találtuk. Kovács Patrik mindössze 16 esztendős, most már a Vidi történetének legfiatalabb NB I-es játékosa lett, az ő leigazolására pedig egyértelműen úgy tekintünk, mint egy befektetésre a jövőre nézve. De ne menjünk el szó nélkül a fehérvári fiatalok mellett sem, hiszen Tóth Tamás Vid már gólt is szerzett az NB I-ben, de Berki Marcellt és Pető Milánt is láthattuk már a pályán, valamint Menyhárt Zsombor is a meccskeret tagja. Rajtuk kívül Dala Martin a feljutásra pályázó Nyíregyháza kezdő kapusa lett, de Babos Bence is gólt szerzett már tavasszal az NB II-ben az Ajka kölcsönjátékosaként, Kovács Bence pedig kooperációs partnerünknél, a Siófoknál gyűjtheti tavasszal is a felnőttek között a tapasztalatot.

 

Az átigazolási időszak hajrájára viszont bevallottan posztra érkező, tapasztalt labdarúgók érkeztek, akik Zalaegerszegen még nem, de Kisvárdán és az MTK ellen már jó játékkal segítettek hozzá minket két mérkőzésen hat ponthoz.
Örülünk, hogy Stefanelli, Sigér és Gradisar is sikeresen mutatkozott be Vidi-mezben. Sok közös edzés nem volt a lábukban a kisvárdai mérkőzés előtt, de ebből is látszik, hogy jó állapotban, motiváltan érkeztek, nem kellettek nekik hetek ahhoz, hogy pályára lépjenek és minőségi teljesítményt nyújtsanak. Elmondtam korábban, hogy a támadósorba és a középpályára keresünk rutinosabb embereket, természetesen egy ideális világban már a ZTE ellen bevethető lett volna mindhárom játékos, illetve George Dobson is itt lenne a keretben (az angol játékos július 1-jétől lesz a Vidi labdarúgója, róla bővebben ide kattintva olvashatsz - szerk.), de így is kereknek érezzük a téli átigazolási időszakot. Stefanelli átigazolási díj nélkül érkezett, vezetőedzőnk korábban dolgozott vele, nagyon pozitív személyiséget ismertünk meg benne a megbeszélések során, a sokoldalú támadó hosszútávon a csapat erőssége lehet. Sigér Dávidot nem gondolom, hogy nagyon be kéne mutatni bárkinek, miután felbontotta szerződését, szabadon leigazolhattuk, éreztük rajta, hogy a Vidiben szeretne focizni, köszönöm, hogy pozitívan fogadták a szurkolóink, Kisvárdán már ő is megmutatta, hogy lehet rá számítani. Nejc Gradisar pedig a szlovén futball egyik nagy csatárreménysége, 21 esztendősen már válogatott, ősszel remek statisztikákat hozott a szlovén élvonalban, abban bízom, hogy ott folytatja majd tavasszal, ahol Kisvárdán abbahagyta és fontos gólokkal segíti a csapatot a minél jobb szerepléshez. 

A híres-hírhedt “deadline day” Sóstón is izgalmasan alakult a távozók tekintetében, Lirim Kastrati és Szabó Levente folytatja máshol kölcsönben a pályafutását. Mi történt az utolsó napokban?
A szakmai stábbal történt egyeztetések után arra jutottunk, hogy Lirim Kastrati hiába egy minőségi szélsőjátékos, a jelenlegi játékrendszerünkben az ő erősségei nem igazán tudnak megmutatkozni. A tavaszt kölcsönben a zágrábi Lokomotiva csapatában tölti, amely mondhatni a nevelőegyesülete, hiszen fiatalon négy éven keresztül már játszott ott, ráadásul nagyon jó teljesítményt nyújtott a horvát bajnokságban. Szabó Levente szerződése nyáron lejár, a folytatásról pedig nem tudtunk megállapodni. Ezt sajnálom, de az első három fordulóban láthattuk, hogy vannak rutinosabb és fiatalabb támadóink is, akik hosszútávra elkötelezték magukat a Vidivel, így úgy döntöttünk, hogy a rendelkezésre álló játékpercekkel őket építjük - figyelve persze a csapat eredményes szereplésére is.
 

Az átigazolási időszaknak tehát vége, a csapat három idegenbeli mérkőzésen hat pontot szerzett. Hogyan várja az első idei hazai meccset a DVSC ellen?
Szerintem összeségében sikerült jó útra lépnünk a mögöttünk hagyott időszakban, remélem, hogy ez a folytatásban is megmutatkozik majd az eredményekben, illetve természetesen szeretnénk, ha szurkolóink is minél többen kilátogatnának Sóstóra, hogy élőben biztassák a csapatot, hiszen a pontszám mellett az ő személyes jelenlétük és biztatásuk is jó visszaigazolás arra, hogy a megfelelő irányba haladnak a dolgok.

 
 
 
2023.10.01. 21:20
 
Vissza    Nyomtatás